Artikel: Mark designer smykker: - For mig er der ikke forskel på herre- og damesmykker
Skjern/Fredericia/København: 22-årige Mark Østergaard har altid købt både tøj og smykker i både herre- og dameafdelingen i butikkerne.
- Selvom det ikke har påvirket mig så meget, så var det ikke rart at gå i damebutikker for at kigge på smykker og tøj. Det var den der følelse af "nu er jeg forkert igen" og "kan jeg købe den her ring, fordi den egentlig er lavet til kvinder". Til tider kan jeg stadig finde på at bede min veninde om at bære en blazer når vi shopper, som jeg gerne vil købe, da jeg kan frygte andres syn på mig. Jeg kan selvfølgelig stadig have en usikkerhed, fordi der er en herre- og en dameafdeling. Og det er det, jeg gerne vil gøre op med, siger Mark Østergaard.
I efteråret sidste år begyndte han at designe og lave sine egne smykker, under eget navn, fra forældrenes hjem i Skjern.
- Om mine øreringe sidder på en mand, kvinde eller en som definerer sig som noget tredje, er ligegyldigt. Bare de er glade for deres smykker, siger han.
- Jeg fik nogle henvendelser på min hjemmeside, hvor folk spurgte, om jeg ikke havde herresmykker. Men jeg havde slet ikke tænkt over, at der var forskel på dame- og herresmykker. Sølv er sølv. Der er ikke noget rigtigt og forkert i, hvem der bærer det.
Smykker var et oprør
- Jeg har egentlig altid vidst, at jeg ville arbejde med en form for design og være selvstændig. Jeg trives ikke så godt under andre. Jeg overvejede tøjdesign et kort øjeblik, men efter et ophold på højskolen Skærgården, fandt jeg ud af, at smykker var ret sjove at arbejde med. Vi havde et genbrugsfag, hvor jeg smeltede plastik om til en halskæde, og det åbnede op for flere kreative idéer, siger den unge smykkedesigner.
På den måde fandt han sin rette hylde.
- Traditionelt set er herretøj en smule kedeligt, så sko og smykker har været måden, jeg kunne skille mig ud på, hvis jeg ikke turde gå all in med mit tøj. Men at gå med smykker var måske lidt et oprør. Min familie er det, jeg vil kalde traditionel vestjysk. Man behøver ikke skille sig ud. Så når min mor spurgte, om jeg skulle have alle de smykker på, tog jeg lige tre mere på, griner Mark Østergaard.
Lære håndværket at kende
I dag, cirka et år efter Mark Østergaard begyndte at sælge sine egne smykker, bor han i København. Og han har taget sit elskede værksted med.
- Lige nu er det et smykkefirma, men jeg har ikke kun låst mig fast på smykker. Jeg har blandt andet også idéer til tasker og interiør. Jeg har en til tider mærkelig hjerne. Jeg får mine visioner om natten. Så vågner jeg og tegner det på min telefon, og så sover jeg videre. Det er i drømme, at mine idéer oftest opstår. Jeg drømte engang, at jeg blev friet til, og den ring jeg blev friet til med, skyndte jeg mig at tegne, siger han.
Ved siden af sin online smykkeforretning er Mark Østergaard ved at uddanne sig til guldsmed i Fredericia.
- Jeg synes egentlig ikke at uddannelsen, er så vigtig i forhold til at være smykkedesigner, men jeg kan nok klare mig bedre med uddannelsen. Det blev ensformigt at sidde på mit værksted derhjemme. Jeg havde brug for at udfordre mig selv og lære håndværket bedre at kende. Lære nogle nye teknikker. Jeg har nogle idéer i hovedet, men også et behov for at lære håndværket, før jeg kan udføre dem. Det kræver lidt mere, end det jeg kan, siger han.
Hellere leve af havregrød
Selvom Mark Østergaards mor godt kunne stille spørgsmålstegn ved antallet af smykker, har hans forældre aldrig haft problemer med det, han har lavet.
- Min familie har støttet mig hele vejen igennem. Men de havde nok ønsket, at jeg havde haft et fast job ved siden af, fordi det ville give den tryghed, som de selv er vokset op med. Men de har altid støttet mig og sagt, at jeg skulle gøre, som jeg havde lyst til, siger han og fortsætter:
- Jeg er lykkelig over, at jeg kan leve af det, jeg laver. Det er ikke succes for mig at tjene 100.000 i måneden. Jeg vil hellere have friheden til at lave det, jeg gerne vil lave, og have muligheden for at gøre det, jeg gerne vil. Så vil jeg hellere leve af havregrød hver dag.
Skrevet af journalist Cecilie Bisgaard (cebpe@jfmedier.dk) for Ringkøbing-Skjern Dagblad